alibaba

Alibaba

Alibaba is ’s werelds grootste online business-to-business (b2b) handelsplatform voor kleine tot middelgrote bedrijven. Het portaal beheert de handel tussen importeurs en exporteurs uit meer dan 240 landen en regio’s. Alibaba.com is onderdeel van de Alibaba Group dat onder andere uit de internetbedrijven Taobao, Alipay en AliExpress bestaat. Het hoofdkantoor van de Alibaba Group is gevestigd in Hangzhou, China. De slogan van het bedrijf is ‘Global trade starts here’.

Beursgang
Alibaba.com ging in november 2007 naar de beurs in Hongkong. In mei 2012 werd besloten om het bedrijf van de beurs af te halen. In september 2013 werd bekend dat de Alibaba groep een beursnotering in de Verenigde Staten zocht nadat een deal met toezichthouders in Hongkong afketste. Het kostte 12 maanden aan voorbereiding om de primaire emissie op de beurs te laten komen. Sinds 19 september 2014 staat Alibaba onder het ticker symbool ‘BABA’ genoteerd aan de New York Stock Exchange (NYSE). De openingskoers was $68 per aandeel en er werden in totaal voor meer dan $25 miljard aan aandelen verkocht. Hiermee stootte Alibaba de beursintroductie van de Agricultural Bank of China van de eerste plaats. In totaal verkocht Jack Ma 15,5 miljoen aandelen en Yahoo! 140 miljoen, dat leverde $9,5 miljard op.

Veelgestelde vragen over Alibaba

Waar komt de naam Alibaba vandaan?
Hoe werkt Alibaba?
Waar moet je op letten bij het zoeken naar producten/leveranciers?
Hoe vind ik betrouwbare leveranciers?
Hoe onderscheid je fabrikanten van tussenpersonen?

Alibaba Nederland

Alibaba heeft in mei 2016 een kantoor in Amsterdam geopend onder leiding van oud-blokkertopman Roland Palmer. Het Chinese internetbedrijf wil zo merken en bedrijven uit de Benelux naar de Chinese consumentenmarkt lokken. Eerder werden al kantoren in Duitsland, Italië, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk geopend.

Volgens het bedrijf is vanuit China met name interesse in zuivel, chocola en alcohol maar ook in bloemen en babyproducten zoals babymelkpoeder. Nederlandse producten zijn bijna synoniem geworden voor kwaliteit, luxe en veiligheid. Vanwege de hoge kwaliteits- en veiligheidsnormen verkiezen Chinese consumenten steeds vaker duurdere producten uit het Westen boven goedkopere producten van eigen bodem. Het gaat dan met name om de Chinese middenklasse die uit zo’n 400 miljoen consumenten bestaat.

Alibaba webshop nederland
Op dutch.alibaba.com is de Nederlandstalige versie van het portaal te vinden.

Ali baba en de 40 rovers

Waar komt de naam Alibaba vandaan?
Alibaba.com is in 1999 door Jack Ma opgericht met als doel om Chinese producenten in contact te brengen met buitenlandse kopers. Jack Ma is een voormalig leraar Engels die het verhaal kende van Ali Baba en de veertig rovers uit het sprookje Duizend-en-een-nacht. Uit een interview met Ma in 2006 blijkt dat hij de naam bedacht in een café in San Francisco. Tijdens een brainstormsessie vroeg hij aan de serveerster wat ze over Ali Baba wist, ze antwoordde ‘Sesam, open u’.

In het verhaal is ’Sesam, open u’ het magische wachtwoord dat Ali Baba gebruikt om de ingang van de grot van de veertig rovers te openen. Ma ging vervolgens de straat op om willekeurige voorbijgangers te vragen wat ze over Ali Baba wisten. Het bleek dat iedereen er mee bekend was, ongeacht waar ze vandaan kwamen. Ma vond de naam passend omdat Ali Baba een vriendelijke en slimme zakenman is die het dorp hielp. Alibaba opent de mogelijkheden voor kleine tot middelgrote bedrijven.

Hoe werkt Alibaba?

Om een online bedrijf te starten heb je een productidee en voorraad nodig. Wanneer je al een idee voor een product hebt is de volgende stap het vinden van een geschikte leverancier. Het is nog nooit zo gemakkelijk geweest om in contact te komen met bedrijven aan de andere kant van de wereld. Toch lijkt dit voor nieuwe online ondernemers nog steeds een uitdaging.

De meest voorkomende reden waarom ondernemers producten uit China willen importeren is vanwege de lage productiekosten. De fabricagekosten kunnen in Azië aanzienlijk lager zijn dan in andere delen van de wereld. Voor veel bedrijven is het anders zelfs moeilijk om überhaupt winst te maken.

Lagere productiekosten zijn natuurlijk geweldig maar dit is niet de enige reden dat China een aantrekkelijke plek is voor het vinden van leveranciers:

Voordelen
– Lage productiekosten
– Leveranciers werken er eerder samen met kleine bedrijven
– Keuze uit veel verschillende leveranciers
– Veel producten worden alleen in Azië gemaakt
– Handelsplatformen zoals Alibaba hebben het gemakkelijk gemaakt om leveranciers te vinden

Nadelen
– Zo goed als geen bescherming van intellectuele eigendommen
– Lastig om leveranciers te verifiëren
– Langere levertijd
– Culturele en zakelijke verschillen
– Het importeren van producten en invoerkosten

Producten / leveranciers zoeken
Het kopen van producten op Alibaba is redelijk vanzelfsprekend en vergelijkbaar met andere marktplaatsen zoals Ebay. Doorzoek de productcategorieën of zoek een specifiek product door in de zoekbalk een term in te voeren. Een andere manier van zoeken is door in het dropdown menu ‘Suppliers’ (leveranciers) te selecteren. Wanneer je deze optie selecteert bestaan de zoekresultaten uit fabrikanten voor dat type product.

suppliers

Waar moet je op letten bij het zoeken naar producten/leveranciers?
Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden wanneer je een product/leverancier zoekt. Op een product pagina zijn verschillende termen te vinden:

Prijs
Het eerste waar je naar kijkt bij het uitzoeken van een product is de prijs. De ‘FOB’ Reference Price staat voor Free On Board of Freight On Board. Het bepaald wie de verzend- en laadkosten betaald (leverancier of koper) en/of waar de verantwoordelijkheid voor de goederen wordt overgedragen. De Alibaba leverancier zal verantwoordelijk zijn voor het overdragen aan een koeriersbedrijf. De vervoerder zal de goederen afhankelijk van je wens per schip of luchtvracht versturen. In de meeste gevallen wordt overeengekomen dat de goederen met een koeriersbedrijf als DHL per luchtvracht worden verstuurd. De koper betaald de kosten voor het daadwerkelijk versturen van de goederen naar de eindbestemming.

Minimale bestelhoeveelheid
De minimum bestelhoeveelheid (MOQ) is de kleinste bestelling die de leverancier bereid is te accepteren. Over het algemeen valt hier nog wel over te onderhandelen met de fabrikant. Stel dat de minimale afname 200 stuks bedraagt, dan is 100 stuks tegen meerprijs vaak ook wel mogelijk. Reken dan goed uit hoeveel het product per stuk meer kost en houdt hierbij ook rekening met de verzendkosten.

Betaalmethoden
Er zijn verschillende betaalmogelijkheden die elk hun voor- en nadelen hebben voor zowel de koper als de verkoper. De meest veilige opties zijn via creditcard, PayPal en via de escrow service Alipay. Probeer zoveel mogelijk gebruik te maken van Gold Supplier leveranciers met Secure Payment. Alibaba.com Secure Payment is een onafhankelijk betalingsplatform (via Alipay) dat zowel voor kopers als leveranciers betalingsbeveiliging biedt.

secure payment

Secure Payment is te gebruiken op: wholesaler.alibaba.com

Wanneer een betaling via Secure Payment loopt wordt het geld pas vrijgegeven nadat de koper een ontvangstbevestiging geeft. Zodra de koper dit heeft bevestigd zal Alibaba de betaling aan de leverancier voldoen. Momenteel worden voor Secure Payment de betaalmethoden Visa, MasterCard/Maestro en T/T (bankoverschrijving) ondersteunt.

Alibaba tips

Hoe vind ik betrouwbare leveranciers?
De meeste leveranciers op Alibaba zijn betrouwbaar maar daar kun je niet zonder meer vanuit gaan. Net als op iedere andere online marktplaats kun je opgelicht worden als je je gezonde verstand niet gebruikt.

Merkproducten en namaak
Het is allereerst goed om te weten dat je geen merkproducten in China kunt krijgen. Onder merken verstaan we producten van bekende bedrijven zoals Apple, Samsung, Adidas etc. In China wordt je dan of opgelicht of het betreft in het meest gunstige geval namaak.

Hoewel de meerderheid van de producten van bekende merken in China worden vervaardigd, is het niet mogelijk om ze te kopen op Alibaba of vergelijkbare sites. Dergelijke bedrijven met productieafdelingen in China hebben een zeer strikt distributiebeleid. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk om iPhones direct bij Foxconn te kopen ook al worden die door hen gemaakt. Merken distribueren hun producten via de officiële kanalen. Je vindt deze producten dan ook niet op Alibaba. Wanneer je deze toch tegenkomt dan is de kans groot dat er sprake is van een scam.

In sommige gevallen beschikken grote leveranciers over licentieovereenkomsten. Vraag in dat geval altijd om bewijs en probeer het zo mogelijk te verifiëren. Over het algemeen is het echter aan te raden om deze producten zoveel mogelijk te mijden.

Wanneer je een zoekterm zoals ‘Apple’ invoert krijg je een waarschuwing te zien zodat je weet dat het om een handelsmerk gaat:

apple

Gelicentieerde producten
Een ander type product waarmee je voorzichtig moet zijn is met gelicentieerde producten. Dit zijn producten waarop een intellectueel eigendom rust. Denk hierbij aan Disney figuren, sportlogo’s, games, auto logo’s etc. Leveranciers hebben een speciale overeenkomst nodig met de eigenaar om producten met dergelijke intellectuele eigendomsontwerpen te mogen produceren. De meeste leveranciers in China hebben dergelijke afspraken niet.

Merkproducten kunnen door de douane in beslag worden genomen. Het verkopen van producten zonder toestemming is bovendien illegaal. De belangrijkste regel is dus om alleen producten zonder merk uit China te importeren. Wanneer je dit doet is de kans al een stuk kleiner dat je bedonderd wordt.

Betrouwbare leveranciers vinden
Er zijn miljoenen leveranciers actief op Alibaba die onmogelijk allemaal gecontroleerd kunnen worden. Gebruik daarom de volgende 8 tips om betrouwbare leveranciers te vinden.

Gold Supplier
Zoek bij voorkeur leveranciers uit die meer dan 3 jaar over een ‘Gold Supplier’ label beschikken. Een Gold Supplier is een bedrijf dat wettelijke zakelijke licenties heeft en waarvan de contactpersoon is geverifieerd. Het betekent dat een bedrijf bij de overheid is geregistreerd en over een geldige vergunning beschikt om het bedrijf te runnen.

De status kost een leverancier ieder jaar enkele duizenden dollars. Wanneer een Chinese fabrikant of handelsonderneming zich deze kosten niet kan veroorloven dan is dat opvallend. Bovendien is de kans groot dat oplichters in hun 1e of 2e jaar worden opgemerkt en verwijderd. Kijk daarom altijd als eerste naar de Gold Supplier status om betrouwbare leveranciers te vinden.

gold supplier

Wanneer je een leverancier vind die al 6, 7 of 8 jaar over een Golden Supplier label beschikt dan weet je zo goed als zeker dat het een prima bedrijf is. Dit betekent echter niet dat je gelijk grote bedragen naar een dergelijke leverancier moet overmaken. Bedrijven, het personeel en hun productiebeleid kunnen met de tijd veranderen. Wees dus met name de eerste keer altijd voorzichtig met nieuwe leveranciers.

Supplier Assessments
Onsite check betekent dat een medewerker van Alibaba het vestigingsadres van de leverancier heeft gecontroleerd. Ook voeren ze een bedrijfsverificatie uit (een soort KvK-check) om het bestaansrecht te bevestigen.

supplier assessments

Een supplier assessment is een grondige leveranciersbeoordeling door derden. Deze methode geeft een gedetailleerd inspectierapport vaak inclusief financiële gegevens, afbeeldingen of zelfs video’s.

Trade Assurance
Trade assurance (handelsverzekering) is een escrow betalingsmethode op Alibaba die bescherming biedt wanneer er iets mis gaat. Bijvoorbeeld als de producten niet of niet op tijd worden geleverd of wanneer de kwaliteit tegenvalt. Trade assurance is niet op alle bestellingen van toepassing. Alleen leveranciers die zich aanmelden en hebben getekend om zich aan de regels te houden komen in aanmerking. Momenteel zijn er 3 betaalmethoden beschikbaar voor trade assurance: Telegraphic Transfer (T/T), creditcard (Visa en MasterCard) of e-Checking.

Bij reguliere escrow methodes wordt het geld op een derdenrekening vastgehouden (zoals op AliExpress). Met de handelsverzekering van Alibaba betaal je wel direct aan de leverancier maar krijg je toch bescherming op de bestelling.

Over het algemeen geeft een trade assurance een goede indicatie dat een leverancier betrouwbaar is. Het betekent echter niet per definitie dat een bestelling ook vlekkeloos verloopt.

Gebruik bij het zoeken naar een leverancier bij voorkeur zoekfilters. Vink hiervoor de volgende drie vakjes aan: ‘Trade Assurance’, ‘Gold Supplier’ en ‘Assessed Supplier’.

trade assurance

Op deze manier worden alleen de leveranciers getoond die aan alle 3 de criteria voldoen.

Annuleer nooit verzonden ‘Trade Assurance’ bestellingen
Als een bestelling al door de leverancier onder trade assurance is verstuurd moet je deze niet annuleren als je deze nog niet hebt ontvangen. Wanneer de leverancier je vraagt om dit te doen dan kan het een truc zijn om onder de trade assurance overeenkomst uit te komen. Wanneer je de trade assurantie overeenkomst sluit zeg je in feite dat je de bestelling hebt ontvangen en er tevreden over bent.

Het transaction level toont de transactiegeschiedenis en het handelsniveau van leveranciers. Dit laat zien hoeveel verkopen een leverancier op Alibaba heeft gedaan. Hoe groter deze aantallen zijn des te betrouwbaarder het bedrijf is.

transaction level

Hiërarchie
transactie hiërarchie

Certificaten
Veel leveranciers tonen op hun contactpagina gescande certificaten voor hun producten (bijvoorbeeld de CE-markering). Er zijn echter gevallen bekend waarin leveranciers nep certificaten gebruiken. Meestal staat er een naam van een instantie op waarbij je de echtheid van het certificaat kunt verifiëren. Veel uitgevers van certificaten hebben zelfs online mogelijkheden om dit te doen zoals SGS.

certificaten

Om te testen of je met een betrouwbare leverancier te maken hebt is het goed om te kijken of deze over een AliExpress winkel beschikt. Steeds meer leveranciers op Alibaba openen namelijk ook een AliExpress winkel waar kleinere aantallen zijn te bestellen.

Hoe kom je erachter of een leverancier ook een AliExpress winkel heeft?
Ga hiervoor naar het profiel van de leverancier. Dit kan door bij een product op ‘Contact Detail’ te klikken. Meestal plaatst een leverancier bij ‘Company Contact Information’ onder ‘Website’ een link naar hun AliExpress winkel als ze deze hebben.

contact aliexpress winkel

AliExpress winkelbeoordeling
Kijk met name naar de winkelbeoordeling op AliExpress. Om tijd en gedoe te besparen is het handig om wat samples op AliExpress te bestellen. Op deze manier kun je de kwaliteit van de producten testen. Wanneer je tevreden bent kun je een grotere order plaatsen op Alibaba of gewoon via AliExpress.

Zelfs op AliExpress zijn bulkkortingen te krijgen, onderhandel daarom met de leverancier over de prijs. Het voordeel van AliExpress is dat deze een ‘Buyer Protection’ hanteert. Houd er wel rekening mee dat de prijzen altijd iets hoger liggen dan op Alibaba omdat AliExpress transactiekosten rekent.

Wanneer je een bestelling hebt geplaatst controleer dan altijd het bedrijfsadres, de naam en de bankgegevens. De gegevens op de pro forma factuur moeten hetzelfde zijn als in het Alibaba profiel. Deel geen betalingen op maar betaal het volledige bedrag in één keer. Combineer ook geen bestellingen van verschillende leveranciers in een betaling.

Maak nooit geld over naar een persoonlijke bankrekening! Dit is de meest veelvoorkomende vorm van oplichting op Alibaba. De leverancier zegt dan bijvoorbeeld dat ze een probleem hebben met hun bedrijfsaccount.

Bekijk de betaalmogelijkheden van de leverancier. Hoewel niet alle leveranciers in China PayPal accepteren, moet een bankoverschrijving (TT) op de zakelijke rekening van het bedrijf altijd een standaard betaalmethode zijn. Wanneer een leverancier Trade Assurance accepteert dan geeft dit nog meer zekerheid.

Conclusie
Wanneer je bovenstaande tips gebruikt om leveranciers te controleren is de kans klein dat je wordt opgelicht. Omdat je echter nooit 100% zekerheid hebt is voorzichtigheid geboden. Bestel daarom altijd eerst een sample product om de productkwaliteit en de betrouwbaarheid van de leverancier te testen. Als je tevreden bent plaats dan eerst een relatief kleine bestelling en vergroot deze telkens. Soms sturen leveranciers een perfect testproduct. Wanneer je vervolgens gelijk een grote orders plaatst dan kunnen ze je een lagere productkwaliteit toesturen. Begin daarom altijd met een kleine order om de kans op oplichting of teleurstelling te verkleinen.

Daarnaast is het checken van de leverancier ook belangrijk als je alleen met fabrikanten wilt samenwerken. Veel leveranciers doen voorkomen alsof ze zelf produceren maar zijn in werkelijkheid tussenpersonen.

Hoe onderscheid je fabrikanten van tussenpersonen?
De meeste aanbieders op Alibaba zijn tussenpersonen/handelsbedrijven. Fabrikanten hebben niet altijd de middelen om Engelstalig verkooppersoneel in te zetten. Hierdoor is het soms alleen mogelijk om dit via een tussenpersoon te doen die ook gelijk de taalbarrière overbrugt. Een nadeel van een tussenpersoon is dat deze niet altijd over productkennis beschikt en een deel van de marge wegneemt.

Een gemakkelijke manier om tussenpersonen van fabrikanten te onderscheiden is door naar het productaanbod te kijken. Tussenpersonen bieden vaak allerlei verschillende producten aan terwijl een fabrikant bijvoorbeeld alleen toetsenborden produceert en geen luidsprekers of koptelefoons. Bekijk daarnaast altijd of een leverancier over een ‘Onsite check’ en een ‘Supplier Assessment’ label beschikt.

Review door eStartup
  • Alibaba
4.0
Gebruikersbeoordeling: 0 (0 reviews)

Ga naar de website van Alibaba: https://www.alibaba.com

Alibaba ervaringen

Wat zijn jouw ervaringen met Alibaba? Laat het hieronder in de reacties weten!

Een reactie versturen

Sending

 

Controleer je (ongewenste) mailbox en download de PDF met 5 tips!Download direct de stap-voor-stap gids om een winstgevend product te vinden die je kunt verkopen!

Check je (ongewenste) mailbox en download de PDF!Download direct de stap-voor-stap gids om een winstgevend product te vinden die je kunt verkopen!

Check je (ongewenste) mailbox en download de PDF!Download direct de stap-voor-stap gids om een winstgevend product te vinden die je kunt verkopen!

Check je (ongewenste) mailbox en download de PDF!