taobao

Taobao

Taobao is een Chinees e-commerce platform dat vergelijkbaar is met eBay, Amazon en Marktplaats. Met een aanbod van meer dan 1 miljard producten is Taobao.com de grootste Chinese webshop in China. De website behoort ook tot de 10 meest bezochte sites ter wereld. De Chinese marktplaats is op 10 mei 2003 opgericht door de Alibaba Group, dat onder andere uit de internetbedrijven Alipay, Alibaba.com en AliExpress bestaat. Het hoofdkantoor van de Alibaba group is gevestigd in Hangzhou, China. De woorden Táobǎo Wǎng uit het pinyin (transliteratie van het Chinees) betekenen in het Engels letterlijk ’searching for treasure network’.

Het platform maakt het voor Chinese verkopers mogelijk om hun producten te koop aan te bieden. De site is met name bedoeld voor kleine bedrijven en individuele verkopers om online ‘winkels’ te openen. Verkopers kunnen goederen voor een vaste prijs of via een veilig te koop zetten. Het aantal producten dat via een veiling wordt aangeboden betreft maar een klein percentage. De meerderheid van de producten worden tegen vaste prijzen verkocht.

Taobao bestellen
De website Taobao.com is voornamelijk gericht op Chinees sprekende regio’s zoals China, Hongkong en Taiwan. De website is ook alleen in het Chinees te bezoeken en daardoor vrijwel onbruikbaar voor Nederlanders. De meeste verkopers houden geen contact met niet-Chinese kopers en zijn ook niet altijd bereid om producten naar Europa te verzenden. De prijzen op Taobao.com zijn weergegeven in Chinese Yuan (¥), als valutacode ook wel aangeduid als China Yuan Renminbi (CNY) of Renminbi (RMB). De Chinese renminbi, dat ‘geld van het volk’ betekent, is de officiële valuta van de Volksrepubliek China. Met behulp van de valuta calculator zijn de prijzen om te rekenen naar euro.

Veelgestelde vragen

Wat is een Taobao agent?
Is Taobao.nl betrouwbaar?

Taobao agenten
Taobao.com is dus vrijwel ontoegankelijk voor kopers die de Chinese taal niet beheersen. Om dit probleem te overbruggen zijn er verschillende bedrijven en tussenpersonen die zich hebben opgeworpen als zogeheten ‘Taobao agenten’.

Wat is een Taobao agent?
Een Taobao agent is een intermediair tussen de Chinese verkoper en de koper. Het voordeel van een agent is dat deze de taal spreekt en bestellingen afhandelt. Een dergelijke agent koopt de gewenste producten in en controleert de kwaliteit. Bovendien kunnen verschillende producten in een keer worden verstuurd waardoor normaliter onnodig hoge verzendkosten worden voorkomen. De meeste Chinese verkopers spreken geen Engels waardoor het gebruik van een agent vrijwel altijd noodzakelijk is. Bij het plaatsen van een bestelling is het gebruikelijk dat de agent een percentage als vergoeding ontvangt.

Verzendkosten
Een nadeel van het gebruik van een agent is dat deze de exacte verzendkosten pas weet zodra de producten zijn ingekocht. De verzendkosten zijn afhankelijk van de exacte maten en het gewicht van de zending. De verzendkosten bij het plaatsen van bestellingen betreffen dus een inschatting en kunnen later nog wijzigen. Hierdoor kan het zijn dat later nog voor de verzendkosten moet worden bijbetaald.

Op Google zijn veel Engelstalige Taobao agenten te vinden zoals bijvoorbeeld Bhiner.

Taobao.nl
Taobao.nl is de vernederlandste versie van Taobao.com waarop een beperkt deel van het aanbod is te zien. De website heeft toestemming gekregen om API’s op de Nederlandse markt te gebruiken. Taobao.nl is in 2015 opgericht door de Nederlandse ondernemer Sander Scholten en is onderdeel van het bedrijf De Chinese Handelsplaats BV. Bestellingen op de site worden doorgezet naar een Chinese agent. Betalingen lopen via de Stichting Beheer Gelden Chinese Handelsplaatsen. De stichting treedt als een soort escrow service op waarbij betalingen aan de Chinese agent worden vrijgegeven wanneer de bestelling is verzonden. Er zijn twee manieren waarop betaald kan worden namelijk per bankoverschrijving of via iDeal.

Is Taobao.nl betrouwbaar?
Uit de bemiddelingsvoorwaarden van Taobao.nl (De Chinese Handelsplaats) blijkt dat het bedrijf geen aansprakelijkheid voor de aangeboden materialen aanvaard. De koopovereenkomst komt tot stand met de Chinese agent en niet met De Chinese Handelsplaats. De Chinese agent waarmee de site samenwerkt is Zhou Don van het bedrijf WuhuW Network Technology Co., Ltd. De Chinese Handelsplaats is echter niet verantwoordelijk voor het gedrag van de Chinese agent. Hieruit blijkt dat het niet zozeer de vraag is of taobao.nl betrouwbaar is maar of de Chinese agent dat is. Op deze vraag kunnen wij helaas geen antwoord geven.

Wat verder opvalt is dat het prijsniveau op Taobao.nl vele malen hoger ligt dan de oorspronkelijke prijzen op Taobao.com. Dit komt met name door de hoge verzendkosten die worden gerekend. Bovendien ontvangt niet alleen de Chinese agent een bemiddelingsbijdrage maar logischerwijs ook De Chinese Handelsplaats.

Review door eStartup
  • Taobao.com
3.0
Gebruikersbeoordeling: 0 (0 reviews)

Ga naar de website van Taobao: www.taobao.com

Hopelijk wordt het Chinees talige platform in de toekomst ook beschikbaar gemaakt in de Engelse of Nederlandse taal. Maak je liever geen gebruikt maakt van een agent? Dan is het tot die tijd raadzaam om bij andere betrouwbare Chinese webshops te kopen.

Wat zijn jouw ervaringen met Taobao? Laat het hieronder in de reacties weten!

Een reactie versturen

Sending

 

Controleer je (ongewenste) mailbox en download de PDF met 5 tips!Download direct de stap-voor-stap gids om een winstgevend product te vinden die je kunt verkopen!

Check je (ongewenste) mailbox en download de PDF!Download direct de stap-voor-stap gids om een winstgevend product te vinden die je kunt verkopen!

Check je (ongewenste) mailbox en download de PDF!Download direct de stap-voor-stap gids om een winstgevend product te vinden die je kunt verkopen!

Check je (ongewenste) mailbox en download de PDF!